Fashiontech-Projects.se

Värme Jacka

Designer/konstruktör: Jonathan Jemsö

Idé beskrivning:

Jag har en idé som kommer gynna alla som gillar att vara ute i kylan. Min idé är en jacka ska ha både inbyggd värme och insydda reflexer, som kommer gynna alla som är ute under kalla, mörka tider. Reflexerna kommer vara insydda på ett snyggt sätt som inte förstör utseendet på jackan, men ändå gör dig synlig. Sedan kommer jackan ha en inbyggd värmetråd över ryggen som kommer aktiveras när temperaturen sjunker under en viss grad. Perfekt om du vill hålla dig varm utan att behöva ta på dig onödigt många plagg. En perfekt jacka för både skidåkare, eller de som ska ut med hunden en sen vinterkväll.

Bilder till designförslag:

Komponentlista:

Hur ska de olika komponenterna kopplas ihop?

Värmetråden ska täcka en stor yta på ryggen, och vara kopplad till en effekttransistor som i sin tur är kopplat till någon form av laddningsbar strömkälla. Strömkällan ska vara kopplad till en mikrokontroller, som aktiverar batteriet med hjälp av temperatursensorn.

Skisser från bilden:

Resistor ska bytas ut mot en effekttransistor

Om Designern:

Namn: Jonathan Jemsö Magnusson

Sysselsättning: Jag går just nu Teknikprogrammet på Thorén Innovation School med inriktningen Design och Produktutveckling. Något extrajobb har jag inte, men jag håller på att söka jobb bland olika företag. Innan jag började på denna skolan hade jag inga kunskaper om CAD, men har designat lite saker i träslöjden på min gamla skola, som till exempel en pall, ett litet hus, och korgar. När jag sedan började på denna skolan och fick lära mig CAD, som jag tycker är väldigt kul, har jag till en början designat möbler, och senare ett antal olika hus och byggnader.

Mina Intressen: Den tid som jag har över när jag inte går i skolan eller gör läxor brukar jag använda till att vara med kompisar eller spela dator- och Tv-spel. Jag har även tidigare gått på fotboll, och har därför intresse i just fotboll. När det kommer till spel brukar jag vara ett stort fan av hur världen, och karaktären i spelen är konstruerad och designad. Det fanns till och med en gång i tiden som jag ville bli speldesigner, där jag ville bygga upp banor och stora världar i spelen. Även om jag inte vill bli speldesigner längre så ligger mitt intresse kvar i att designa och konstruera olika miljöer, vilket jag hoppas kunna lära mig på skolan.

Mina styrkor: När jag arbetar med fokus är jag mycket effektiv och brukar komma långt med mina projekt. Sedan skulle jag även säga att jag är en person som visar respekt till alla, och försöker vara så vänlig som jag kan. Jag brukar alltid se till att göra vad jag har fått i uppgift, och jag försöker vara så positiv mot alla andras idéer och tankar som jag kan.

Något jag vill lära mig mer om: Som nämnt innan skulle jag gärna lära mig mer om just design och konstruktion av större landskap. Just nu håller vi på att lära oss Blender 2.6, vilket jag känner ett stort intresse av att bemästra. Jag skulle också gärna lära mig mer om hållbar utveckling, alltså vilka material som är de allra bästa att använda och hur dessa material kan användas för att skapa nya lösningar för vår värld, som behövs.

Framtidsplaner: Min absoluta dröm är att starta ett eget företag som arbetar för att göra vår värld bättre. Antingen kan företaget förbättra vår miljö, eller förbättra människors liv. Dock är detta ett tufft mål att nå, så just nu fokuserar jag på skolan och på att komma in på ett universitet där jag kan fördjupa mig i att bli en ingenjör.

Arbetsbeskrivning av vinterjacka med värme och reflexer:

Min vinterjacka ska hålla dig både varm och synlig i den kalla, mörka vintern. Perfekt till allt från skidåkning till en promenad med hunden.

Material som krävs

Det första materialet som behövs är självklart en vinterjacka. Till värmen behövs en värmetråd, och till reflexerna behövs reflexband. För att ge ström till värmen behövs även ett batteri, och för att styra batteriet behövs en mikrokontroller. Sedan behövs även en effekttransistor för att inte ge för mycket ström till värmetråden. Om man sedan vill göra sin jacka ännu mer avancerad kan man ha en temperatursensor, för att själv slippa sätta på och stänga av värmen i jackan. För att sedan kunna koppla ihop all elektronik kan man använda elektriskt ledande sytråd.

Arbetsbeskrivning