Fashiontech-Projects.se

Laddnings Jacka

Designer/konstruktör: Yanick Karlsson Allouane

Arbetsbeskrivning:

Min plan var att skapa en jacka som hade en viktig funktion som skulle kunna användas av vem som helst. Jag kom då på idén att skapa en jacka med en inbyggd powerbank som är ansluten till en trådlös laddningsplatta i fickan. Jag uppdaterade sedan min plan genom att komma på idén att använda solceller på ovansidan av jackan för att långsamt kunna ladda upp powerbanken medan den ej används, så att den är fulladdad när man väl behöver den.

Jag började med att rita upp en skiss på hur jag ville att delarna skulle sitta i jackan.

Min skiss på hur jackan skulle se ut:

Jag tog sedan reda på hur jag skulle koppla ihop och sätta fast de olika delarna. Jag började med att välja en jacka som funkade bra, sedan testade jag att sätta i delarna och koppla ihop dem för att se till att min idé verkligen gick att förverkliga, vilket jag insåg var möjligt.

När jag insåg att min idé var möjlig att genomföra så började jag att kolla på vilka specifika delar som skulle passa bäst i jackan. Jag valde en bra powerbank genom att jämföra flera och hitta den med bäst vikt och kapacitet. Jag valde även en trådlös laddare som skulle ta så lite plats som möjligt. Jag tog sedan bort skalet från den trådlösa laddaren för att den skulle ta så lite plats som möjligt. När jag hade tagit bort skalet så började jag testa att sätta ihop delarna för att kunna se hur de skulle sys in i jackan. När jag väl hade en klar plan på hur jag skulle göra så började jag att skapa en prototyp av min produkt.

Jacka som ska användas: Lindex strl 146

Hur delarna ska monteras ihop

Mina delar består mestadels av sladdar som är gjorda för att sitta ihop, och därför kommer det vara enkelt att sammanfoga delarna som använder USB och mikro USB-portar. Det jag måste göra är att kunna få in dem i jackan på ett bra sätt, och det gör jag genom att använda tyg och sy fast Powerbanken vid sidan av jackan, samt den trådlösa laddaren vid fickan så att det går att ladda mobilen. Solcellerna hade jag tänkt ha på axlarna/ryggen. Jag kan få dit solcellerna genom att sy fast dem också, och sedan koppla dem till Powerbanken med sladdar.

Grupp 4: privatpersoner

deltaco

Det finns än så länge inga liknande produkter ute på marknaden.

1. information om liknande produkter

2. Materiallista (BOM)

Min produkt kräver ganska få komponenter, därför är den även ganska simpel.

Har ni någon gång upplevt problem med powerbanks? Det här plagget löser det. Ibland kan man tvingas släpa med sig ett portabelt batteri för att kunna använda sin mobil i en längre period utan att batteriet tar slut. Powerbanks kan vara effektiva, men min produkt effektiviserar användandet av dem. Min produkt är nämligen ett plagg med en inbyggd powerbank, som är ansluten till en trådlös laddare. Det gör att du kommer kunna ladda mobilen genom att bara lägga den i din ficka, vilket är väldigt effektivt. Produkten kommer även ha solceller på axlarna/ryggen för att långsamt kunna ladda upp Powerbanken tills när den väl behövs.

Jag vill designa ett klädesplagg med en inbyggd laddare till mobilen. Batteriet ska vara lätt och inte märkas av så lätt, samtidigt som laddaren förmodligen ska vara trådlös. Målgruppen är alla som använder en mobiltelefon. Min produkt riktar alltså in sig på de flesta och kommer även gå att använda av de flesta.

Design Idé:

Om Designern:

Namn: Yanick Karlsson Allouane

Om mig:

Jag heter Yanick och går teknikprogrammet på Thorén Innovation School i Helsingborg. Jag har tidigare jobbat en del med design och konstruktion, genom att jag har designat saker i CAD-program som Google Sketchup. Därför vet jag lite hur design fungerar, jag anser dock att jag har mycket kvar att lära, vilket jag kommer göra då jag går inriktningen Design & Produktutveckling i gymnasiet.

Mina intressen:

Mina intressen ligger i att designa och ta fram olika produkter och idéer, och det gör jag bäst i CAD-program. Jag har även ett intresse av att designa olika arkitektoniska verk som exempelvis hus och olika byggnader, då jag arbetade mycket med det under första året i gymnasiet. Rent generellt skulle man alltså kunna säga att jag har ett stort intresse för design och gillar att förverkliga olika tankar och idéer genom att göra en grundlig skiss för att sedan kunna bygga på och förbättra mitt koncept genom att vara kritisk mot min egen idé. På så sätt får man fram den bästa produkten enligt mig, då man behöver kunna vara kritisk för att kunna ta fram en bra fungerande produkt.